cheegu PL. Dikuasakan oleh Blogger.

Isnin, 31 Januari 2011

Selamatkanlah bumi Mesir....

Dicatat oleh Cheegu PL
Reaksi: 
0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum....kawan kawan semua...tidak dapat tidak tragedi rusuhan di Mesir sekarang adalah yg paling menyayat hati....saya menerima satu post yg sangat penting tentang perkara ini.

Kalau anda membaca post ini, harap boleh sebarkan di facebook, twitter, blog, tumblr masing2. Kalau boleh biar satu Malaysia tahu sebab ianya sangat penting. Ini melibatkan keselamatan, maruah, nyawa dan masa depan lebih 6000 pelajar Malaysia di sana. Kita harap dengan tersebarnya maklumat pihak kerajaan dapat melakukan tindakan yang sewajarnya.


edit: angka sebenar jumlah pelajar Malaysia di sana tidak diketahui, tapi ada sumber memaklumkan terdapat 11,000 rakyat Malaysia tinggal di seluruh Mesir.


Ringkasan : Rusuhan dan darurat di Mesir adalah berpunca daripada revolusi rakyat menentang kerajaan pimpinan Hosni Mubarak. Revolusi ini diinspirasikan daripada revolusi tunisia baru-baru ini dan dijangka banyak negara timur tengah akan turut menurut jejak langkah rakyat Tunisia dan Mesir untuk ber-demo.


Hosni Mubarak ialah diktator yang memerintah Mesir selama 30 tahun, dan mungkin anda tidak tahu Hosni Mubarak adalah pemerintah kejam, perampas harta rakyat dan juga sekutu US dan juga menyokong Israel. Media Malaysia kurang melaporkan berita mengenai ini dan ramai yang tidak tahu, ingat Mesir…bunyi Arab tu semua aman…semua baik-baik ke? Dah jadi riot baru kecoh satu dunia.

teruskan bacaan anda disini..

untuk update terkini bolehla check di sini

Kena ambik tau!!!

Dicatat oleh Cheegu PL
Reaksi: 
0 ulasan Pautan pada catatan ini
assalamualaikum....

mungkin kawan2 di luar sana ada yg tak berapa faham dengan apa yg sedang berlaku....di tengah kerancakan pelihanraya kecil Tenang dan akan datang Merlimau, di sebalik kekecewaan M'sia tumpas di tangan China dalam Kejohanan Badminton Terbuka Korea....mungkin kita perlu luangkan sedikit masa menyelami kekalutan, kecemasan dan ketidak amanan saudara kita di Mesir.... ikuti situasinya disini...

Sabtu, 29 Januari 2011

Kemahiran mengeja

Dicatat oleh Cheegu PL
Reaksi: 
Pautan pada catatan ini
assalamualaikum....
sejak bermulanya cuti akhir tahun 2010, saya telah mula mencari, menyelongkar..dan memikirkan beberapa kaedah untuk mempelbagaikan PnP saya utk thn 2011. Macam2 idea yg telah diperolehi....antaranya membanyakkan kad suku kata dan menyediakan buku kecil yg memuatkan beberapa perkataan mengikut 32kemahiran Bahasa Malaysia Pemulihan. Malag saya juga merujuk blog2 cikgu2 pemulihan yg tip top sbb banyak bahan yg mereka bermurah hati berkongsi di blog mereka...Insyallah jika BBM saya telah siap sepnuhnya, saya akan turut berkongsi di web ini... :)

semoga kita semua beroleh idea2 yg bernas demi anak didik kita,

ini juga dapat membantu anda......

Selasa, 25 Januari 2011

Kacang SOYA mengalih kita dari PEMAKANAN SUNNAH

Dicatat oleh Cheegu PL
Reaksi: 
2 ulasan Pautan pada catatan ini
Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.
Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.
Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

Sabtu, 22 Januari 2011

dekorasi kelas pemulihan

Dicatat oleh Cheegu PL
Reaksi: 
0 ulasan Pautan pada catatan ini

sudut bahasa malaysia

sudut matematik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Permata Pemulihan Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez